2022-10-26

Ratamestarin lausunto ja reittiohje 2022

 Halloween hike 2022 reittiohje

Ratamestarin lausunto

Jämsän ja Jämsänkosken maastot tarjoavat jälleen kerran uuden Halloween hike -kokemuksen. Maasto ja polusto jakautuu selvästi kahteen erilaiseen osaan. Jämsänkosken läntinen alue, jolle 30 km ja 50 km reitit sijoittuvat, on pääasiassa hienoa tasaista mäntykangasta. Korkeuserot ovat maltillisia.   Myllymäessä sijaitsevan tapahtumakeskuksen lähialue on hyvin tasaista kangasta, joka jatkuu Haaralankankaan kautta Kollinkankaalle. Reitin läntisin piste on Rotkojärvellä, jonne kulkiessa saa kerättyä nousumetrejäkin. Rotkojärven jyrkänteellä käyminen täytyy kaikkien tehdä jalkaisin. Polkupyörillä ajaminen rotkon pohjalta on kielletty ja myös käytännössä mahdotonta. Valitettavasti Synninlukon rotkolle emme pääse käymään, koska siellä on käynnissä remontti. Jämsänkosken itäpuolella on tarjolla selvästi mäkisempää maastoa 75 km ja sitä pitemmille reiteille. 
 
Paljon hyödynnetään Jämsänkosken alueen latupohjia, jotka ovat fyysisesti raskaita, mutta mukavia kesäpolkuja. Haaviston kylälle suuntaava 100 km reitti joutuu valitettavasti kulkemaan osuuden asfalttitietä pitkin. Palkinnoksi pääsee hienoihin vanhoihin metsiin ja myös halloween hike -perinteitä kunnioittavalle aidolle pusikkopätkälle 😆  Pyörän tunkkaamista arkaileville ja varpaiden kastelua pelkääville on tarjolla vaihtoehtoiset kulkureitit ja samalla vähän lisäkilometrejä. Perinteitä kunnioitetaan myös kulkemalla osuus vanhaa Keski-Suomen maakuntauraa pitkin. Kuinka moni muistaa / tietää, että ensimmäisinä Halloween hike -vuosina käytimme poikkeuksetta eri osia maakuntaurasta? Maakuntauran polku kuljettaa Kerpolan kautta Morvan näkötornille, josta oikaistaan pikkuteitä pitkin Jämsänkosken latupaanoille.
 
Pisimmät matkat kulkevat Jämsänkosken, Jämsän ja Juokslahden välisessä maastossa. Monen odotuksista poiketen Himoksen maastoon ei mennä. Mäkeä riittää Himoksen puuttumisesta huolimatta. Joinakin vuosina pisimmille matkoille on joudutte keräilemään "jämäpolkuja", mutta Jämsässä ei näin tapahdu. Hyvää polustoa piisaa. Kaikista pisimmän matkan kulkijat saavat nauttia tämän vuoden jylhimmistä maisemista ja maastoista Ruonanvuorella ja Riuttavuorella. Rimminjärvien ja Riuttavuoren alueella saa nauttia hienoista suolampimaisemista ja avokalliomaastosta. Myös perinteikäs lyhyt umpimetsäoiko on saatu mukaan 160 km reitille.

Jämsä on tunnettu motocross- ja enduro-moottoripyörätoiminnasta. Tästä johtuen myös Halloween hiken reitistöltä löytyy reilusti tavallista enemmän moottoripyörien muodostamia polkuja. Osaa näistä poluista käytetään vuosittain Päijänteen ympäriajossa. Onneksi Jämsän moottoripyöräpolut ovat pääasiassa hyväkulkuisia. Mäntykankaalla risteilevät polut ovat monesti kuoppaisia, mutta usein polun laitaa seuraten pääsee kulkemaan ilman, että tuntee olevansa koko ajan pumptrackilla. Paikoin ovat maastopohjan kivet kaivautuneet esiin ja aiheuttavat kulkijalle pientä lisähaastetta. Kallioalueilla enduropolut vaihtelevat kivisistä ja mutkaisista hyvin tasaiseen kalliopohjaan. Hieman hankalakulkuisempia alueita on esim. Ruuhikankaalla ennen Rotkojärveä ja Tupavuoressa, mutta nämä eivät ole pitkiä osuuksia. Jämsän itäpuolella tarjoillaan pisimmillä reiteillä pitkät pätkät enduropolkuja, jotka ovat usein hyväkulkuista tasaista kalliota. Enduropolkujen valtaisasta määrästä johtuen kaikkia polkuja ei löydy kartalta.

Metsäpakopeli

Halloween hiken kanssa samoilla mailla järjestetään 26.11. metsäpakopeli, joka tarjoaa luontoliikuntaelämyksen lomassa jännittäviä ja haastavia pulmatehtäviä seikkailunnälkäisille. Halloween hiken reitin varrelta on mahdollista löytää pelintekijöiden ylläriboksi, jonka ratkaisijoille on tarjolla pientä ekstratsemppiä matkaan mukaan. Pelinjärjestäjät, Gradia Jämsän luontoliikuntaohjaaja- ja eräopasopiskelijat, haluavat näin toivottaa kaikki Halloween hiken osallistujat tervetulleiksi pelaamaan metsäpakopeliä. Lisätietoa pelistä ja siihen osallistumisesta löytää ylläriboksin luota sekä instagramista @metsamysteeri

Reittikuvaus

Voit tutkia reitistöä peruskarttapohjalta tai PDF-kartalta. 
Karttoja on päivitetty 27.10. ja rastit 31 sekä 32 on poistettu ja Rasuanniemi on merkitty kielletyksi alueeksi. 

Reitit gpx-tiedostoina

Tämän vuoden reittikuvaus ei ole niin yksityiskohtainen kuin aiempina vuosina. 

Kierrä reittisi läpi siten, että käyt oikeassa järjestyksessä jokaisella rastilla seuraten karttaan piirrettyä reittiä rastin välillä. Tänä vuonna on poikkeuksellisen paljon mahdollisuuksia oikaista reittiä tai kulkea vaihtoehtoista reittiä. Oikaistessasi mieti kaksi kertaa, että kehtaatko tämän jälkeen sanoa selviytyneesi halloween hikesta? Polkupyöräilijöille on parissa kohdassa tarjolla virallinen vaihtoehtoinen reitti, jotka paljastetaan tässä ohjeessa.
Kaikki reitit koostuvat siten, että kaikki reitit muodostuvat lenkeistä, jotka haarautuvat joko tapahtumakeskuksessa (75 km ja 130 km) tai reittien varrelta (50 km, 100 km, 160 km). Ensimmäisenä pitää kulkea 30 km tai siitä haarautuva 50 km, joka päättyy lähtöalueelle. Pidempien matkojen kulkijat jatkavat 75 km reittiä, josta haarautuu 100 km ja sitä pitempien reittien lisälenkki. Täyden 100 km jälkeen käväistään lähtöalueella, josta lähtee vielä 130 km lenkki Jämsän suuntaan. Pisin 160 km lenkki irtautuu 130 km lenkistä Jämsän keskustan ja Patalahden jälkeen.

30 km

Muista leimata lähtörastilla. Reitti kuljetaan myötäpäivään.
 
MUUTOS REITTIIN: Rasuanniemi jää reitiltä kokonaan pois, koska siellä ei saakaan järjestää tapahtumia. Rastit 31 ja 32 jäävät pois. Rasuanniemessä ei saa käydä tapahtuman aikana.


 
Ensimmäinen lenkki on n. 11,5 km, jonka jälkeen saavut takaisin lähtöpaikalle, jossa voit täydentää juomavarastoja ja voit nautiskella kahvilan tarjoiluista. 
Reilun 19 km kohdalla 50 km erkanee lisälenkille. Varo tällä alueella mahdollisesti kulkevia moottoripyöräilijöitä. Älä eksy motocross-radalle.
Rasti 3B on Miekkainpetäjän ikivanha suojeltu petäjä, joka on tien toisella puolella. Varo liikennettä.

50 km

Heti 30 km reitiltä haarautumisen jälkeen polku muuttuu haastavammaksi enduro-poluksi. Rasti 50 löytyy Tupavuorelta, joka on täynnä moottoripyöräpolkuja. Kaikki polut eivät näy kartassa. Rastilta 50 laskeutuminen alemmas on kivinen ja haastava. Ole varovainen.
Rastin 51 jälkeen kannattaa harkita vajaan 500 metrin kulkemista valtatien oikeaa laitaa seuraten, jos sää on sateinen ja märkä. Valtatiellä kulkemalla saaatat pitää varpaasi kuivina hieman pitempään.  Polku paranee hyväkulkuiseksi heti suoalueen ohituksen jälkeen. 
Rastia 53 lähestyttäessä kuljetaan taas mopopaanoja pitkin. Valitettavasti polku on paikoin tekninen ja kivinen.

 
Polkupyöräily on kiellettyä rastilta 54 eteenpäin. Jätä polkupyörä rastille 54 ja käy rastilla 55 kävellen. Seuraa rastilta 54 lähteviä kuitunauhoja, jotka opastavat sinut parasta reittiä pitkin Rotkojärven jyrkänteelle. Jos löydät itsesi mädäntyneiltä pitkospuilta, olet mennyt harhaan ja sinun pitää palata takaisin. Rotkon pohjapuron jälkeen nouset sivupurolle, jonka ylität ja kuljet vasemmalle. Päädyt jyrkkään polkuun, jota seuraamalla pääset jyrkänteen päälle. Kulje polkua pitkin jyrkälle maisemapaikalle asti. Rasti on merkitty kuitunauhalla. Rotkojärven hienoa polkua voi halutessaan kulkea paljon kauemmaskin.
Palaa samaa polkua takaisin, mutta seuraa nyt vasemmalle itään lähtevää loivempaa kuitunauhoilla merkittyä reittiä alas rotkon pohjalle. 
Rastille 56 reitti kulkee aluksi pyöräilyyn hankalaa polkua pitkin. Pyöräilijöiden kannattaakin jatkaa tietä pitkin hitunen pitemmälle ja kääntyä rastille vasta seuraavasta polkuristeyksestä.
Rastin 57 jälkeen saavut pian vesipisteelle, jossa on järjestäjien tuomia vesikanistereita. Ethän tuhlaa vettä. Jos vesi on vähissä, laitathan siitä viestin järjestäjille.
Paluureitti kulkee jonkin matkaa samaa polkua, kuin tullessa. Jos et halua kulkea samaa polkua, voit kulkea myös viereistä tietä pitkin tai tien toisella puolella kulkevaa pienempää polkua. Toisen laidan polku on kapea ja hankala, mutta on pyöräiltävissä. Jopa ratamestari onnistui ajamaan tämän polun, mutta tien pohjoispuolen polku on paljon mukavampi.
Loppumatka on sama kuin 30 km reitissä.

75 km

Saavut 50 km lenkin jälkeen lähtöpaikalle. Täydennä juomavarasto ja poikkea kahvilassa. Reitti jatkuu polkua pitkin aivan alakampuksen kupeeseen ja lähelle toista maalia. Älä erehdy vielä maaliin, vaan jatka tien pohjoispuolella polkua ja kevyen liikenteen väylää seuraillen kohti Jämsänkosken keskustaa. Liikenneympyrän jälkeen siirry tien pohjoispuolelle. Reitti jatkaa rantaa seuraillen kohti pohjoista.
Rasti 71 on vanhan soutustadionin katsomoaluetta. Pääset polkuja pitkin rantakalliolle ja rastille. Varo, että et liukastu järveen! Kallio on erittäin jyrkkä.  
Rastiväli 72-73 on valitettavasti pääosin kevyen liikenteen väylää pitkin. Koita kestää. Rasti 73 on Rasuan leirintäalueella. Leirintäalueen portti on suljettu, mutta oikealla puolella on jalankulkijoiden pienempi portti, joka aukeaa salpaa nostamalla. Jos olet täällä ensimmäisten joukossa, jätä portti seuraavia varten auki. Rasti 73 on kartassa keskellä järveä. Jos keli on tarpeeksi kuiva, pääset rastille kuivin jaloin.
Rastin 73 jälkeen 75 km ja 100 km haarautuvat. Pidempi 100 km jatkaa tietä seuraillen pohjoiseen. Lyhyempi 75 km jatkaa rastille 74.
Rastin 76 kohdalla lähtee heikohko polku mäen päälle. Maisemia ei mäeltä näe, joten ei kannata tehdä huipulle lisälenkkiä. 
Rastille 77 kuljetaan metsäautotietä pitkin. Jos haluat ennemmin polkuilla, voit puolivälissä koukata oikealla kulkevan polun kautta, mutta varo, tämä on möykkyinen ura, vaikka onkin hyvin leveä.
Vähän ennen rastia 7A saavut Jämsänkosken keskustaan, josta löytyy huoltoasema ja S-market. Käy hakemassa lisää evästä, jos aiot jatkaa vielä pisimmille matkoille.

100 km

Kärsittyäsi pitkähkön asfalttipätkän saavut Haaviston kylän uimarannan nurkalle. Rasti 100 löytyy polun päädystä. Voit tämän jälkeen kulkea uimarannan laitaa seuraavaa polkua pitkin ja edelleen muita polkuja pitkin koko kylän läpi.
Ennen rastia 101 reittiä käväisee vielä rantapolulla ihastelemassa Kankarisveden maisemia. Rastilla 101 on vesiposti, josta voit täydentää juomavarastoasi. Älä väännä hanaa kiinni liian tiukalle.
Pian rastin 101 jälkeen reitti poikkeaa tieltä lyhyelle, mutta kauniille polkupätkälle. 
Jos varpaat ovat vielä kuivat rastin 102 jälkeen, voit ottaa vaihtoehtoisen suorymyreitin notkon pohjaa kulkevalla polulla. Suositellumpaa on kuitenkin kulkea karttaan merkittyä reittiä pitkin.
Rasti 103 on polkujen risteyksessä. Itään lähtevä polku on pusikoitunut ja erottuu heikosti. Karttaan on vihreällä piirretty vaihtoehtoinen (boring) reitti niille, jotka eivät halua tunkata pusikkopolkua pitkin. Pusikoitunut polku paranee n. 150 metrin kulkemisen jälkeen, mutta muuttuu kunnolla pyöräiltäväksi vasta 350 metrin jälkeen. Mitä useampi on tästä ehtinyt kulkea ennen, sitä paremmassa jamassa polku jo on. Huonon osuuden jälkeen palkintona on oikein mukava polku ja kaunista metsää.
Tien varresta löytyy kaivo, josta voit tarvittaessa ottaa juomavettä. Mitään takuuta veden laadulle emme voi antaa eli toimit omalla vastuulla. Käytä veden ottamiseen kaivon omia astioita äläkä pilaa vettä omalla likaisella juomapullolla. 
Rasti 104 on laavu, jossa on hyvä pitää taukoa sateelta suojassa. Muutama sata metriä reitillä edempänä lammen toisella puolella on kota, jossa pääsee vielä paremmin suojaan.
Rasti 105 on pitkospuiden alussa. Näillä huitteilla saatat nähdä hirviä.
Vanha Palvian luontopolku jatkui vielä Palvian rantaan saapumisen jälkeen polkuna pitemmälle, mutta järven pohjoispäässä olevat rakennukset on nyt vuokrattu eikä niiden pihapiirin kautta pidä enää kulkea. Siirry tielle järven rantaan saapumisen jälkeen.
Palvian itäpuolella reitti yhdistyy vanhaan maakuntauraan. Puista saattaa löytyä vanhoja sinisiä merkkejä tai kuitunauhoja vanhan reitin merkkeinä. Metsätalous on tuonut kiusaksi ylimääräisiä polkuja, joita ei kartassa näy. Seuraa gps-jälkeä, niin pysyt varmasti oikealla uralla.
Rastin 106 huitteilla polku näkyy hivenen heikosti hakkuuaukon takia, mutta löytyy kyllä. Rasti on hakkuuaukion keskellä olevalla laakealla mäellä.
Rasti 107 on Kerpolan vanhan pihapiirin kupeessa. Kerpola on vanha torppa ja on aikoinaan ollut taukopaikka maakuntauralla. Voit käydä vilkaisemassa pihapiirin puolella, miltä siellä nyt näyttää.
Rasti 109 on näkötorni Morvan päällä. Muista noudattaa karttaan piirrettyä kiertosuuntaa eli nouse päälle eteläistä polkua pitkin. Mäki on jyrkkä ja vauhdikas emmekä halua kolareita.
Rastin 10A jälkeen liitytään 75 km reitille ja seurataan sitä.

130 km

130 km ohittaa heti ensimmäiseksi Jämsänkosken paperitehtaan. Rasti 130 löytyy Linnasenvuoren päältä. Kierrä vuoren päällä oleva polku myötäpäivään.
Ennen rastia 134 saa olla polkujen kanssa tarkkana. Alueella risteilee enemmän polkua, kuin karttaan on piirretty. Osa voi olla myös hieman epäselviä.
Jos tarvitset ruoka- tai juomatäydennystä, on rastilta 134 lyhyt koukkaus Jämsän keskustan palvelujen pariin. Juomapisteen merkillä on karttaan merkitty muutama potentiaalinen paikka, joista voi ostaa lisää evästä. Kaupat ovat avoinna klo 22 saakka. Yksi ravintola on auki koko yön klo 05 saakka.
Rastien 135 ja 136 välissä on Patalahden huoltoasema, jossa on tarjolla erinomaista ruokaa. Huoltoasema on avoinna klo 06-24. Jos et ehdi Patalahdelle aseman aukio-oloaikana lauantai-iltana, et myöskään ehdi kulkea 160 km matkaa ja 130 km matkallakin tulee jo hurja kiire.

160 km


Rastilla 162 on kaivo, jota paikallinen isäntä käyttää aktiivisesti. Kaivosta löytyi kuitenkin kuollut sammakko muutama viikko sitten. Jos aiot käyttää kaivon vettä, desinfioi se ensin.
Rastille 163 ei kannata viedä polkupyörää vaan pyörä kannattaa jättää vuoren alapuolelle. Vuoren päällä oleva polku on täysin ajettavissa, mutta siellä on sen verran paljon kaatuneita puita tukkeena, että jalkaisin on yhtä nopea, kuin pyörän kanssa.

 
Rastilta 166 eteenpäin kulkeva "polku" on vasta tekeillä. Paikalliset pyöräilijät ovat merkinneet polkua kuitunauhoilla, mutta varsinkin pimeässä niiden näkeminen on vaikeaa. Polku kulkee usein helpossa avokalliomaastossa, mutta siellä täällä on hankalampia kohtia ja myös reitin seuraamisen kannalta epäselviä paikkoja. Reitti on kuitenkin erittäin hieno. GPS-jäljessä on tarjolla kaksi eri vaihtoehtoista reittiä, jos haluaa kiertää teitä pitkin, mutta nämä ovat molemmat erittäin raskaita vaihtoehtoja eli ylämäkeä riittää.
Rastin 168 jälkeen palaillaan osittain samaa reittiä, mutta nyt rastilta 167 alkanut etelään kulkeva polku loppuu kesken! Halloween hiken perinteitä kunnioittaen tarjolla on lyhyt umpimetsäosuus. Vaihtoehtoisesti voi kulkea samaa pitempää reittiä kuin aiemmin tai tehdä vielä pitemmän tiekierron.
Rastilta 16A alkava alamäki on vauhdikas ja varsinkin märällä säällä liukas. Ole varovainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti