2018-10-24

Reittikirja 2018

Halloween hike 2018 reittikirja

Tämä kirjoitelma käy lyhyesti läpi kaikki Halloween hiken vuoden 2018 reitit. Kannattaa lukea riippumatta siitä millä kulkutavalla ja vauhdilla aiot reitillä kulkea. Hiljennä sisäinen suunnistajasi ja keskity kulkemaan karttaan piirrettyä reittiä äläkä mieti mikä olisi nopein tai lyhin reitti seuraavalle rastille. Reitti on suunniteltu siten, että saat parhaan mahdollisen annoksen kivoja polkuja, nähtävyyksiä ja metsämörköjä. Jos mielesi halajaa kiitämään nopeakulkuisille asfalttipaanoille, niin lienet väärässä tapahtumassa. Kulkuväline on jokaisen oma valinta. Maastopyörä on kokonaisuutena nopein, mutta ei jokaisella metrillä. Pieni tunkkaustuokio hakkuuaukealla tai vaikealla polulla saa neulaspaanat tuntumaan aina vain mukavammilta. Jalkaisin kulkijoiden on kestettävä muutama pitkähkö tiepätkä, koska polkuja ei vaan aina kulje kaikkialla. Innokkaimmille tarjoillaan tämän tekstin lomassa myös mahdollisuus suunnistajan oikopätkään, jolla säästää monta metriä hiekkatiellä kulkemista ;-) Onneksi "kunnostamme" tänäkin vuonna useita vähän käytettyjä polkuja parempaan kuntoon. Yritämme myös luoda pari aivan uutta polkua :-)

Kaikilla reiteillä on yhteinen osuus rastille kuusi, jossa 30 km reitti erkanee ja tulee lyhintä reittiä pitkin takaisin Sarpattiin. Kaikki muut reitit kulkevat pitemmän kierron ja Tikkakosken keskustan kautta takaisin Sarpattiin.

Rasti 1

Saatuasi Sarpatin leirimajalta karttasi ja lähtöluvan voit siirtyä tien toiselle puolelle. Seuraa rannan suuntaisesti länteen kulkevaa polkua lähilaavulle. Laavun vierestä löydät lähtörastin. Leimaa rasti ja voit lähteä! Reitti kulkee laavulta kaakkoon suuntaavaa polkua pitkin. Vaihtoehtoja on useampia, mutta ota levein paana ja tunkkaa ylämäkeen. Polku lähestyy Sarpatintietä. Älä mene tielle vaan jatka puomin kohdalta pienempää polkua etelään kunnes polku päättyy. Siirry tielle. Ohita pari pihatieristeystä. Tuijota tiukasti tien oikeaa penkkaa niin bongaat keltapunaiset kuitunauhat, jotka ohjaavat sinut takaisin metsään. Jos olet fillaristi ja allerginen tunkkaamiselle niin älä seuraa kuitunauhoja vaan tee tylsä tiekierto. Tossuväki ja tosifillaristit seuraavat kuitunauhoja, jotka johdattavat hieman heinittyneelle, mutta ihan kulkukelpoiselle koneuralle. Seuraa koneuraa hakkuuaukon reunalle asti. Kuitunauhat ohjaavat sinut nyt ylämäkeen. Tässä kohtaa kannattaa kovimmankin parrureiden hetkeksi hellittää pyörän satulasta, koska reitti on jyrkähkö ja joudut myös kiertämään kaatuneen puun. Harjanteen päällä käänny vasemmalle. Vedä hetki henkeä ja ihastele Luonetjärvelle näkyvää maisemaa. Kuitunauhat opastavat sinut alas harjanteen länsipuolelle. Polkua ei tässä kohdassa enää ole, mutta maastopohja on helppokulkuista ja alamäki vie myös fillaristia. Saavut ensimmäiselle rastille ja hyvälle leveälle polulle.

 Rasti 2

Jatka polkua etelään kunnes saavut asfalttitielle. Heitä isompaa vaihdetta koneeseen ja rullaile länteen parin pikkunyppylän yli kunnes saavut Köntysmäentien risteykseen. Käänny Köntysmäentielle. Heti Köntysmäentien alussa kääntyy pohjoiseen polku. Siirry polulle, mutta varo mahdollisia hevosia. Polku kulkee hevosharjoitteluradan läpi. Seuraa polkua lounaaseen polkujen risteykseen. Älä erehdy hevosradalle. Käänny vasemmalle etelään kulkevalle polulla ja seuraa polkua sähkölinjalle asti. Sähkölinjalla pitäisi kulkea jokin poluntapainen lounaaseen. Jos ei kulje niin seuraa silti linjaa :-) Linja saapuu kohta hiekkakuopan kupeeseen. Helpoin kulkuväylä löytyy hiekkakuopan laidalta. Jos polkuinto on ihan hirmuinen niin voit kiertää koko hiekkakuopan polkua pitkin, mutta varsinainen reitti seuraa kuopan laitaa lounaaseen ja muuttuu lopulta tieksi. Kulje tietä isomman hiekkakuoppa-alueen laitaan. Seuraa sorakuopan etelälaidassa kulkevaa tietä länteen. Jossain vaiheessa tie kaartuu hieman pois metsän laidasta ja kiertää ison hiekkakasan. Nyt sinun pitäisi osata koukata tieltä metsän puolelle ja polulle. Jos kuljit koko tien päähän asti niin tulit jo liian pitkälle. Polku tekee pari mutkaa ja päätyy Köntysjoen rantaan. Voit ylittää joen kaatunutta puuta pitkin tai hyppimällä kiveltä toiselle. Käytä sauvoja tai polkupyörää tukena. Muista pitää kamera valmiina siltä varalta, että kaverisi molskahtaa :-D Seuraa polkua.

Älä käänny pienemmille sivu-urille vaan kulje koko ajan ylämäkeen. Lopulta saavut pienelle tielle. Oikealla näkyy Antinmäen talo. Älä eksy talon pihalle vaan ylitä tie ja jatka talon eteläpuolelta kiertävää pientä uraa pitkin. Ura yhdistyy taas tiehen. Heti tien toiselta puolelta jatkuu polku ylämäkeen. Seuraa polkua kunnes pienen ojan ylityksen jälkeen saavut Minnan laavulle ja toiselle rastille.

 Rasti 3

Jatka Minnan laavulta polkua eteenpäin. Polku saapuu pienelle niitylle. Ylitä niitty ja jatka taas polkua pitkin isomman pellon laidalle. Seuraa pellon etelälaitaa, johon on leikattu selkeä kulku-ura. Pellon lounaiskulmassa pääset taas hetkeksi pienelle hieman kadoksissa olleelle polulle, joka tuo seuraavan pellon kulmalle. Kulje taas pellon etelälaitaa seuraten Jyväskyläntielle asti. Ylitä Jyväskyläntie. Hyppää pienen puskaetapin kautta Alimmaisenlenkille niin pääset pois vilkkaalta Jyväskyläntieltä. Jatka etelää kohti Oikarintielle. Seuraa Oikarintietä ja risteyksissä olevia lintutornille opastavia viittoja Väliläntielle ja Sorvaselle asti. Juuri ennen Sorvasen taloa lähtee lintutornin polku lounaaseen. Käy lintutornilla kolmannella rastilla. Lintutornille vievä polku on täysin ajokelpoinen.

Rasti 4

Lintutornilla käymisen jälkeen jatka Sorvasen pihapiirin pohjoispuolelta ohittavaa uraa pitkin kaakkoon. Ihastele hienoa kuusimetsää. Polku muuttuu koko ajan pienemmäksi. Muutamien ojien ylitysten kohdalla polku lähes katoaa. Älä huolestu vaan jatka sinnikkäästi eteenpäin niin polku taas levenee. Järven näkyessä ura on jo hyvä ja leveä. Käänny kuitenkin tiukasti takavasempaan ennen kuin osut mökkiin. Polku kulkee koilliseen kunnes saavut metsäautotien päähän. Kulje metsäautotietä seuraavaan tien risteykseen ja jatka siitä oikealle etelään. Saavut Sikomäentielle. Lyhyt kurvi vasemmalle ja käänny heti Joutelammentielle. Jatka etelään pellon kulmaan asti. Nyt joudut rämpimään pellon laitaa seuraten 100 metriä länteen niin pääset taas polulle. Jatka polkua Koronharjun yli etelään kunnes saavut metsäautotielle. Käänny oikealle ja jatka metsäautotietä länteen reilut 400 metriä. Vasemmalle etelään lähtee polku, jota seuraamalla löydät Koronharjun kotalaavulle ja rastille neljä.


Huom! Laavun läheltä löytyy myös suuri lähde. Laskeudu laavulta vasemmalle alamäkeen niin pääset lähteelle.


Rasti 5

Jos pieni tunkkauspätkä pelottaa niin fillaristi voi nyt tehdä viiden kilometrin tiekierron. Suora reitti on n. 1.3 km, josta tunkattavaa on 300-400 metriä. Jatka polkua eteenpäin. Polkujen risteyksessä valitse tuorein oikealle kääntyvä koneura. Ura jatkuu hyväkulkuisena hakkuuaukon reunalle. Jatka samaa uraa hakkuuaukean poikki. Reitti on merkitty myös kuitunauhoilla. Yrittäkää tampata hyvä kulku-ura. Heittele sivuun reitillä olevia risuja, kiitos. Hakkuuaukon jälkeen pääset hetkeksi hyväkulkuiseen metsään. Tulet nuoremman metsän rajalle. Kuitunauhat opastavat sinut putsattua reittiä pitkin nuoren harvennetun metsän poikki. Tampatkaa hyvä polku! Loppupätkä ennen tielle saapumista on jo hyvää vanhaa polkua. Käänny vasemmalle ja kulje aivan tien päähän asti. Tien päästä lähtee hieno polku kauniiseen kuusikkoon. Seuraa polkua etelään kunnes olet lähes pellon kulmassa polkujen risteyksessä. Käänny länteen. Polku vie sinut metsänrajalle, jossa kulkee Nyrölän paljon kuljettu luontopolku. Seuraa luontopolkua alamäkeen kunnes saavut leveiden polkujen risteykseen. Kierrä oikean kautta suolle ja pitkospuupolkua pitkin rantaan. Fillari kannattaa hylätä jo edelliseen pitkospuiden risteykseen. Rannassa on lautta, jolla pääset saareen. Viides rasti löytyy saarella olevalta laavulta.

Rasti 6

Palaa samaa reittiä takaisin pitkospuupolun risteykseen. Käänny nyt oikealle niin saavut pian suuremmalle polulle. Jatka polku oikealle kaakkoon. Polku nousee mäelle ja yhdistyy tiehen. Kulje tietä Pohjoispääntielle. Käänny vasemmalle. Kulje Pohjoispääntietä lähes 2 km. Tie muuttuu jossain vaiheessa Ilomäentieksi. Jos tiellä kulkeminen alkaa kypsyttää niin voit tehdä Ilomäen talon jälkeen suunnistajan oion, joka on tarkoitettu esim. Pellervolle mutta ei pyöräilijöille. Seuraa kuitunauhoja Ilomäen eteläpuolelta. Kuitunauhat vievät polulle, joka kulkee Ilomäestä itään. Seuraa polkua Lamminmäkeen asti. Käänny pohjoiseen kulkevalle polulle, joka jatkuu lähes sähkölinjalle asti. Siirry metsän poikki sähkölinjalle ja seuraa sähkölinjaa itään kunnes saavut taas reitille. Huom. sähkölinjalla on jonkin matkaa vaikeakulkuista maastoa. Tavalliset tallaajat kulkevat Ilomäentietä aina Lamminmäentien risteykseen asti. Jatka Lamminmäentietä pohjoiseen kunnes käännyt Yölammentielle. Yölammentietä kuljet aina sähkölinjalle asti. Käänny sähkölinjan jälkeen toisesta risteyksestä oikealle itään. Jatka tietä kunnes oikealle kääntyy tie, joka nousee Lähteenmäen päälle. Tien päästä jatkuu polku pohjoiseen. Jatka polkua pohjoiseen yhden kilometrin verran. Älä erehdy mahdollisille aikaisemmin kääntyville sivu-urille. Kilometrin jälkeen käännyt oikealle ja kuljet kunnes olet tien ja polkujen risteyksessä rastilla kuusi.

30 km loppuosuus

Rasti 29

Lyhin 30 km reitti jatkaa rastilta kuusi pohjoiseen. Jatka polkua kunnes saavut Sikomäentielle. Kulje Sikomäentietä oikealle itään Kuikantielle. Käänny vasemmalle. Jatka heti seuraavasta risteyksestä oikealle. Saavut puomille, jonka lähettyviltä löytyy myös rasti 29.

Rasti 45 

Jos olet myöhään (klo 17 jälkeen) liikkeellä niin varo silloin mahdollista ravihevosta tai isoa koiraa lenkillä. Puomin jälkeen kuljetaan pieni pätkä hevosen harjoitusbaanalenkin laitaa. Hevoslenkin kurvatessa vasemmalle, jatka itse autotietä suoraan, kunnes tienmutka ja halkopino vasemmalla puolellasi. Käänny halkopinon takaa lähtevälle pienelle polulle joka nousee luode-pohjoiseen ja pelto jää oikealle kädelle puiden taa. Tulet aukealle, kulje sähkölinjan yli. Polkujen risteyksestä käänny oikealle itään ja kohta heinikkoon tallattu kapea polku kääntyy pohjoisen suuntaan aukon yli. Jatka edelleen samaa polkua läpi pienen metsäpätkän, kunnes tulet tuoreemmalle hakkuuaukealle. Polku on kadonnut tässä, mutta käänny kohta vasemmalle ja kulje länteen aukon poikki hirvitornin eteläpuolitse ja suuntaa katseesi aukon länsilaidan isoihin mäntyihin, siellä punavalkeaa kuitunauhaa joiden takaa lähtee pieni polku. Seuraa tätä länteen menevää polkua Riuttalammen ja ison suon ohitse. Ylämäkeä riittää. Tulet sammalkuusikosta (näkyikö suppilovahveroita?) vanhan aukon kulmaan, jossa metsätieksi muuttunut polku kaartaa tässä vasemmalle, älä jatka enää metsätietä vaan lähde päättäväisesti oikealle pohjoiseen aukon laidan pientä hyvää polkua, hämäyksenä kuusikossa menee monta muutakin uraa pohjoisen suuntaan, ei niin nuukaa mitä näistä kuljet kunhan osut pohjoispuolen hiekkabaanoille :) Pohjoiseen kulkiessa pääset Kaposenmäen ulkoiluväylille. Ole tarkkana, että otat oikean tien tässä, hiekkatienveroinen ulkoiubaana ylittää siis autotien ja jatkaa luoteeseen ylämäken. Seuraa Kaposenmäen ulkoilupaanaa pohjoiseen. Paana kääntyy luoteeseen menneen koukun jälkeen itään ja muuttuu hurjaksi alamäeksi. Laskun loputtua käänny ruosteisen tynnyrin kohdalta pohjoiseen Komentotielle. Reitti jatkuu heti komentotien pohjoispuolelta aivan hienon Mansikkahettosuon reunasta kulkien. Kulje pohjoiseen kunnes ura kaartaa oikealle kohti autotietä ja astut muutaman askelen pienempää polkua pitkin asfaltoidulle Luonetjärventielle. Olet rastilla 45.

Jatka Luonetjärventietä pohjoiseen kunnes pääset Sarpatintielle. Nyt enää loppukiri Sarpatintietä pitkin maaliin! Muista leimata vielä sillalla oleva rasti 14 ja sen jälkeen leirimajalla oleva maali.

50 km loppuosuus

Rasti 7

Kaikki muut kuin 30 km jatkavat etelään. Kaasua! Hyvää paanaa on nyt tiedossa. Anna rullata etelää kohti. Saavut metsäautotille. Yli vaan ja edelleen kohti etelää. Sähkölinjalla valitse pienin ura, joka kulkee lounaaseen linjan poikki. Saatat täällä törmätä myös juoksukisan opasteisiin. Käänny etelään. Lisää kaasua! Hyvää polkua riittää. Ylitä taas hiekkatie. Vauhtihurjastele polkua pitkin kunnes saavut metsäautotien päähän. Kulje tietä vähän matkaa kunnes polku kääntyy oikealle. Polku tuo sinut isommalle uralle, jota voit jatkaa oikealle länteen. Seitsemäs rasti löytyy puronotkosta.

Rasti 8

Kulje samaa uraa länteen kunnes saavut tielle. Käänny oikealle ja jatka tietä pohjoiseen aina tien päähän asti. Olet nyt rastilla kahdeksan.

Rasti 9

Tien päästä jatkuu polku koilliseen sähkölinjalle. Seuraa sähkölinjaa kunnes olet taas jo aiemmin tutulla polulla. Palaa tuttua polkua pitkin pohjoiseen metsäautotielle asti. Käänny oikealle ja etsi koilliseen lähtevä polku. Jatka tätä polkua koilliseen. Älä poikkea sivupoluille. Polku yhdistyy lopulta Heinosenmäentiehen. Kulje tietä pitkin itään aina Kuikantielle asti. Ylitä Kuikantie. Pieni polku lähtee heti tien toiselta puolelta. Polun alusta löytyy myös yhdeksäs rasti.

Rasti 10

Jatka polkua. Polkujen risteyksessä voit valita kumman polun tahansa, mutta pohjoisempi polku on helppokulkuisempi ja kuivempi. Päädyt tielle. Etsi ojan pohjoispuolelta itään jatkuva leveä ura, joka kulkee pienen rakennuksen vieritse. Nouse mäellä olevalle mastolle asti. Mastolta laskettele alas huoltotietä pitkin. Saavut keskeneräiselle asuinalueelle. Karttaan on piirretty paljon enemmän mitä alueelta vielä löytyy. Jatka samaa uraa ja Tunnelinmäentietä pitkin alueen halki. Puiston jälkeen tieltä erkanee vasemmalle mukava polku. Seuraa polkua kunnes saavut Jukolantielle. Ylitä Jukolantie. Ylitä pohjoiseen Tikkakoskentie, jonka pohjoispuolelta jatkuu hieno polkuverkosto. Jatka haluamaasi polkua pitkin pohjoiseen kunnes saavut parkkipaikan kulmalle. Seuraa ulkoilupaanaa länteen kunnes saavut polkuristeyksessä olevalla rastille 10.

Rasti 11

Alue on täynnä polkuja joista voit nautiskella enemmänkin. Reittiä pohjoiseen seuraten ohitat hienot suot. Reitti kääntyy itään ja seurailee Luonetjärventietä. Voit halutessasi seikkailla ulkoilupaanan ja tien välissä kulkevia pienempiä polkuja kunhan lopulta päädyt Luonetjärventien alikululle, joka tuo sinut Luonetjärven rantaan. Seuraa rantaa pienelle sillalle. Älä kuitenkaan ylitä siltaa vaan jatka vielä järven etelärantaa. Isompi ura kurvaa lopulta koulun pohjoispuolitse urheilukentän kupeeseen. Kulje kentän kautta kentän kaakkoiskulmaan, josta jatkuu hyvä ulkoilupaana joen ylitse itään. Saavut ensin Oskarinkadulle ja sitten Kirkkokadulle. Jos kaipaat lisäevästä niin etelämpää Kirkkokadun varrelta löytyy Tikkatupa, joka tarjoaa pizzoja ja grilliannoksia. Reitti jatkuu Kirkkotien itäpuolelta seuraillen Myllylammen rantaa. hieno paikka! Myllylammen eteläpäästä löytyy S-market, josta myös saa lisää evästä ja juotavaa. Rasti 11 löytyy Lennostontien itäpuolelta.

Rasti 12

Seuraa Lennostontien itäpuolella kulkevaa polkua pohjoiseen. Tee pieni koukkaus itään kunnes polkuverkosto tuo sinut aidan reunaa seuraten takaisin Lennostontielle. Seuraa lennostontietä joelle asti. Käänny ennen jokea oikealle Myllykadulle. Myllykatu muuttuu pyörätieksi, josta erkanee oikealle pieni polku. Seuraa polkua pieni koukkaus oikealle, takaisin pyörätielle ja lopulta Rykmentintielle. Jatka Rykmentintietä vasemmalle länteen kunnes saavut ulkoiluväylälle. Jatka ulkoiluväylää oikealle pohjoiseen. Nyt löytyy taas useita eri väylävaihtoehtoja, mutta kaikki vievät kohti pohjoista. Jos pysyt ulkoiluväylällä niin et eksy. Jos epäilet viekö väylä pohjoiseen niin käytä kompassia ;-) Niemelänlahden pohjoispuolella väylä muuttuu hetkeksi tieksi. Voit jatkaa rantapolkua seuraten kunnes saavut Peuraniemen laavulle ja rastille 12.

Rasti 13

Jatka laavulta kohti pohjoista niin pääset takaisin ulkoiluväylälle. Seuraa ulkoiluväylää pohjoiseen. Älä erehdy Rupanlahdentielle vaan käänny koilliseen kohti Vehniää. Ole täällä tarkkana, että kuljet oikeaa väylää pitkin. Älä seuraa epämääräisiä metsäkoneuria tai saatat joutua ampuma-alueelle. Kulje pohjoiseen kunnes reitti tekee 90 asteen mutkan. Tästä kulmasta länteen lähtee pienehkö ura. Ura loppuu metsän rajalle, mutta reitti on tästä eteenpäin merkitty kuitunauhoilla. Pääset hyväpohjaiselle koneuralle, jota seuraamalla tulet hakkuuaukon kulmalle. Ojanotkon jälkeen seuraa pohjoiseen kulkevaa uraa kunnes päädyt urien risteykseen rastille 13.

Rasti 14

Jatka lounaaseen vasemmalle alamäkeen jatkuvaa uraa. Seuraa uraa noin 250 metriä. Ole tarkkana, että bongaat keltapunaiset kuitunauhat, jotka ohjaavat sinut polutonta reittiä pitkin lounaaseen. Seuraa nauhoja ja tamppaa samalla hyvä uusi polku. Päädyt Sarpatintielle. Kulje Sarpatintietä etelään. Oikealle ilmestyy hakkuuaukko. Pian hakkuuaukon loppumisen jälkeen oikealle jatkuu keltapunaisilla kuitunauhoilla merkitty reitti. Seuraa merkkejä ja tamppaa taas hyvä polku. Jos kuljit Sarpatintietä liian pitkälle niin päädyt hevosaitauksille. STOP! Älä mene hevostilan alueelle. Kuitunauhat tuovat sinut polulle. Ylitä Stenintie. Jatka etelään hyvää polkua pitkin. Polku tuo sinut lopulta pienelle purolle. Ylitä huonokuntoinen silta varovasti. Oho! Olet lähtöpaikalla! Jatka jo tuttua reittiä pitkin Sarpatintielle. Käy sillalla leimaamassa rasti 14. Jos 50 km oli sinulle tarpeeksi niin leimaa itsesi maaliin leirimajan luona. Jos matkasi vielä jatkuu niin tankkaa lisää evästä autosta ja juomista leirimajalta.

75 km, 100 km ja 160 km

Rasti 15

Pisimmät reitit jatkavat pohjoiseen. Kulje samaa reittiä kuin tulitkin takaisin pohjoiseen. Älä kuitenkaan palaa rastille 13 asti vaan käänny kone-uralla vasemmalle pohjoiseen. Saavut hiekkatielle, jonka pohjoispuolelta jatkuu polku. Samassa paikassa on myös rasti 15.

Rasti 16

Nautiskele pohjoiseen kulkevasta polusta. Polku muuttuu lopulta kivaksi pikkutieksi. Jatka tietä kunnes vasemmalle pohjoiseen kääntyy kuitunauhoilla merkitty polku. Seuraile nauhoja Hirvirannantielle asti. Polku loppuu muutama kymmenen metriä ennen Hirvirannantietä. Tamppaa hyvä uusi polku ;-) Seuraa Hirvirannantietä pohjoiseen, kunnes pellon kohdalta vasemmalle kääntyy pienempi ura, jota pitkin voit oikaista kulman Vehniäntielle. Vehniäntietä ei tarvitse kulkea länteen kuin 200 metriä niin oikealle pohjoiseen erkanee mukava polku. Kulje polkua pitkin Taipaleentielle. Seuraa Taipaleentietä pohjoiseen n. 200 metriä. Oikealle erkanee pieni ura, jota pitkin tossuväki voi oikaista. Ura päätyy lopulta hakkuuaukon laitaan. Tampatkaa aukon poikki 80 metriä uutta paanaa. Tällä osuudella ei ole kuitunauhoja. Pyöräilijät voivat tehdä kierron tietä pitkin. Aukon toisella laidalla tien ylityksen jälkeen jatkuu erinomainen polku luoteeseen. Polun lähtökohdassa on myös rasti 16. Huom! Rastilla ei ole mitään merkkiä. Käytä GPS-leimausta. Tästä eteenpäin rasteilla ei ole enää mitään merkkejä.

Rasti 17

Aja polkua pitkin Lahtelantielle. Käänny oikealle ja jatka upeaa polkua pitkin seuraavalle pikkutielle. Seuraa tietä koilliseen kunnes pellon kulmassa vasemmalle lähtee pieni polku. Polku erottuu hieman huonosti, mutta muuttuu pian selkeämmäksi. Kulje polkua reilut 600 metriä niin oikealle lähtee kuitunauhoilla merkitty hyväkulkuinen koneura. Seuraa nauhoja ja koneuraa kunnes näet karhuntassumerkit. Karhuntassumerkeiltä pääset Myllyperän luontopolulle. Nouse polkua pitkin mäen päällä olevalle näkötornille, joka on samalla rasti 17.

75 km erkanee

Jatka luontopolkua pitkin mäen pohjoispäähän. Käy ihastelemassa upeaa muurahaispesää. Muista morjenstaa myös mörköjä, koska olet nyt oikeassa vanhassa mörkökuusikossa! Laskettele mäki alas. Alarinteeltä löytyy laavu, jos kaipaat hetkeksi suojaisan levähdyspaikan. Polku laskeutuu järven rantaan. Järven pohjoispäästä löytyy erinomainen lähde. Seuraa polkua kunnes saavut pihalle ja tielle. Tervehdi nalleja! Kulje kissakatua pitkin Kurrikadulle. 75 km reitti kääntyy tässä takaisin etelään. 75 km kulkee takaisin Sarpattiin samaa reittiä kuin sieltä tultiin. Muut reitit jatkavat pohjoiseen Kurrikatua pitkin.

100 km ja 160 km

Rasti 18

Kulje Kurrikatua Pölykankaantielle asti. Kulje 1,4 km ja käänny sen jälkeen vasemmalle pienemmälle tielle. Laskettelet ensin alas notkoon. Tiukan nousun jälkeen oikealle lähtee hyvä polku. Seuraile polkua kunnea asutus näkyy. Käänny vasemmalle hyvälle pikkupolulle. Seuraa polkua sähkölinjan pohjoispuolelle ja vähän matkaa länteen sähkölinjan pohjoislaitaa seuraillen. Rasti 18 on iso kivi.

Rasti 19

Juuri ennen kiveä polku kääntyy oikealle pohjoiseen. Polku katoaa lopulta, mutta seuraa kuitunauhoja niin pääset seuraavalle ajopolulle. Päädyt lopulta Lahdentielle. Aja vasemmalle luoteeseen 350 metriä ja käänny sitten oikealle ylämäkeen kulkevalle polulle. Seuraa tätä polkua kunnes pitkän alamäen jälkeen saavut polkujen risteykseen. Jatka suoraan itään ojan yli kulkevaa pientä polkua pitkin. Saavut Sarvilammentielle. Seuraa tietä oikealle ja pohjoiseen kunnes koilliseen erkanee pieni polku. olet rastilla 19.

Rasti 20

Aja pientä polkua pitkin aina Uuraistentielle asti. Käänny oikealle itään ja kulje Uuraistentietä nelostien alitse. Nyt sinulla on tarjolla useampi huoltoasema. Täytä vesi- ja energiavarastot. Jatka tien eteläpuolella olevan huoltoaseman takaa lähtevää polkua pitkin. Polku tuo sinut kohta ikiwanhaan tienristeykseen, josta löytyy myös opastaulu. Olet rastilla 20.

Rasti 21

Polku jatkuu etelää kohti nelostien itäpuolella aivan hiekkakuopan reunalla. Päädyt lopulta Hitonlahdentielle. Ylitä tie ja jatka metsän puolelle jossa kulkee hieno neulaspolku. Seuraa polkua etelään. Olet taas Hitonlahdentiellä. Jatka etelään kunnes pääset Hitonmäentielle. Jatka edelleen etelään ja ylämäkeen. Saavut hakkuuaukon laitaan. Hakkuuaukon keskeltä lähtee polku itään. Polkua seuraamalla pääset Patamankalliolle. Jalkaväki voi jatkaa pienempää polkua pitkin suoraan kallion juurelle. Pyöräilijöiden kannattaa hakkuun reunaa seuraillen kaakkoon polkujen risteykseen. Vasemmalle lähtevää polkua pitkin voi kävellä kalliolle. Kallion päälle pääsee kallion itäpäästä kulkevaa polkua pitkin. Rasti 21 löytyy jyrkänteen päältä. Muista ihastella upeita maisemia, mutta älä liukastu jyrkänteen reunalla!


Rasti 22 ja Hitonhauta

Palaa takaisin kallion juurelle ja polkua seuraillen hakkuun kulmalle. Polku jatkuu hiekkakuopan pohjoispuolella upeassa kangasmaastossa. Kulje polkua pitkin koko ajan itään. Lopulta polku muuttuu kivisemmäksi ja teknisemmäksi. Ihastele vasemmalle ilmestyviä upeita jyrkänteitä. Kuljettuasi tarpeeksi pitkälle saavut Hitonhaudan rotkolle. Jos hätäilet niin saat erehtyä rotkon pohjoislaidalle. Palaa kuitenkin takaisin. Rotkoon ei pääse kuin aivan rotkon pohjoispäästä. Pyörät kannattaa jättää rotkon pohjoispäähän ja käydä jalkaisin rotkossa pienellä vesiputouksella, rotkon länsilaidassa olevalla luolalla ja pikkuriikkisellä lammella asti kääntymässä. Tossuväki voi jatkaa rotkon läpi koilliseen, kunnes polku yhtyy metsäautotiehen. Pyöräilijöiden kannattaa tunkata pyörät rotkon pohjoispäässä rotkon länsilaidalle, jossa kulkee pieni polku, joka lopulta yhtyy metsäautotiehen. Metsäautotietä jatketaan kaakkoon kunnes Iso-Harinen järven pohjoispään jälkeen vastaan tulee laavu, joka on rasti 22.

Rasti 23

Palaa samaa reittiä hieman matkaa takaisin. Hieman ennen Hitonhaudan rotkolle vievää polkua kääntyy vasemmalle metsäautotie. Seuraa tietä kunnes päädyt tien lopussa olevaan lenkkiin. Tie jatkuu vielä hieman tästä eteenpäin polkuna. Oikea reitti lähtee lenkin lounaiskulmasta. Kuitunauhoja ei ole, mutta jos olet tarkkana niin erotat maastosta kulkujälkiä. Muutaman kymmenen metrin umpimetsän jälkeen pääsetkin taas polulle, joka vie sinut seuraavalle metsäautotielle. Jatka tietä oikealle ylämäkeen seuraavaan risteykseen. Käänny vasemmalle. Kulje vajaa 400 metriä niin oikealle ylämäkeen kääntyy pieni polku, jota pitkin voit jatkaa matkaa. Jyrkimmässä kohdassa polku on hieman heikko, mutta paranee taas pian. Päädyt lopulta polkujen risteykseen aivan hakkuuaukon lähellä. Olet rastilla 23.

Rasti 24

Jatka polkua ladon nurkalle. Käänny jyrkästi vasemmalle ja kulje alamäkeen kunnes olet Harisentiellä. Tien toiselta puolelta jatkuu vanha mutta hyvin ajettavissa oleva polku alamäkeen. Polku päättyy autiotalon saunan kulmalle. Jatka piha sivuitse lounaaseen kulkevaa polkua pitkin. Saavut lopulta polkujen risteykseen rastille 24.

Rasti 25

Polku tuo sinut Harisentielle. Jatka Harisentietä lounaaseen kunnes vasemmalle kääntyy Leppätie. Aja Leppätietä 450 metriä ja käänny sitten oikealle polulle. Laskettele polkua pitkin Sulkulantielle. Kulje Sulkulantietä yksi kilometri etelään. Käänny vasemmalle metsäautotielle. Jatka metsäautotietä 600 metriä ja käänny sitten oikealle. Kulje tien päähän asti. Olet rastilla 25.

Rasti 26

Tien päästä jatkuu polku. Kouluvuoren päällä on laavu, jos kaipaat suojaa. Kouluvuorelta alaspäin on vauhdikas alamäki. Isompi polku jatkuu suoraan, mutta reitti kääntyy pienemmälle polulle vasemmalle. Jos menit vahingossa risteyksen ohi niin voit myös kiertää Sulkulantien kautta takaisin reitille. Polku kulkee pihan poikki, mutta tästä on lupa kulkea. Oikea reitti kääntyy reilusti ennen pihaa vasemmalle ja mäki myös jyrkkenee. Laske varovasti, koska polun lopussa on keskellä reittiä jokin puimurilaite. Kierrä puimuri ja jatka pikkutietä pitkin länteen kunnes pääset Vehniän kylätielle. Kurvaa Hirvasmäentielle ja edelleen nelostien ylitse Jokihaarantielle. Jatka Jokihaarantietä kylätalon ohitse. Pian kylätalon jälkeen oikealle lähtee pieni polku, joka vie sinut vanhalle ulkoilupaanalle. Seuraile ulkoilupaanaa kunnes päädyt polkujen risteykseen ja rastille 26.

Rasti 27

Jatka vasemmalle lähtevää polkua. Polku tulee pikkutien kulmaan. Jatka kuitenkin etelään lähtevää polkua pitkin takaisin Jokihaarantielle. Kulje Jokihaarantietä oikealle länteen noin 900 metriä. Käänny vasemmalle pikkutielle. Kulje tietä noin 350 metriä. juuri ennen taloa ja pihapiiriä oikealle haarautuu polku, jota pitkin pääset kiertämään pihan ja lounaaseen lähtevälle polulle. Väännä tiukka ylämäki aivan paanan loppuun asti. Polku pienenee mäen päällä. Alamäessä polku erottuu huonosti, mutta löytyy. Koneura erkanee etelään ja yhdistyy lopulta Roninmäentiehen. Olet rastilla 27.

Rasti 28

Kulje reilu 100 metriä Roninmäentietä kaakkoon niin itään erkanee polku. Jatka polkua pitkin itään. Polkujen risteyksessä käänny oikealle etelään ja jatka samaa polkua metsäautoteiden ylitse seuraavat kaksi kilometriä kunnes saavut lopulta laavulle. Polku on hieman heinittynyt, mutta pohja on tasainen ja helppoa ajaa. Laavu on rasti 28.


Jatka laavulta Vehniän ulkoilupaanoja pitkin kohti Tikkakoskea. Saavut lopulta samaan 90 asteen kulmaan, josta 50 km reitillä erkane loppupolku Sarpattiin. Kulje samaa reittiä loppuun asti. Muista leimata sillalla oleva rasti 14 ennen maalia.

160 km

Jos olet aikeissa kulkea 160 km niin sinulle ei vissiin mikään haaste ole tarpeeksi. Saat luvan selvitä viimeisestä etapista ilman sanallisia ohjeita. Muista vain seuraavat asiat:
  • 160 km reitin loppuetappia ei ole niin hyvin tarkistettu lähiaikoina kuin muita reittejä. Jokin polku voi olla kateissa tai tukossa. Tämä koskee viimeisen lenkin alkupuoliskoa.  Jos näin käy niin tee oma reitinvalinta. Jos siis sinulla käy tuuri niin tiedossa voi olla pientä lisäseikkailua ;-)
  • Kierrä ihmisten pihapiirit
  • Juoma- ja ruokatäydennystä saat vasta 147 km kohdalla Hirvaskankaalta. Hirvaskankaan jälkeen koko loppureitti on tarkistettu.
  • Viimeinen lenkki on hieman tievoittoisempi eli nopeampi kuin aiemmat. Bonuksena osa polkupätkistä voi olla tähänastisia hitaampia, mutta varsinkin reitin loppupuoliskolla on erittäin hyviä ja nopeita polkuja
  • Kapeenkosken alueella älä aja kalastajan rantapolkua vaan hieman ylempänä rannassa kulkevaa polkua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti